Blog Layout

Biraz Anksiyete Hakkında (Bölüm 1/5)

Bahar

Sorumluluk Reddi:

Bu makalelerin çoğu tıp dergilerinden ve araştırmalarından alınmış olsa da, bu içerik yalnızca bilgilendirme veya eğitim amaçlı olup, profesyonel tıbbi tavsiyelerin veya sağlık uzmanlarıyla yapılan konsültasyonların yerini tutmaz.



Stres; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığımızda büyük değişikliklere neden olabilir. Ayrıca stres, anksiyete bozukluklarına neden olur. Bazı stres etkenleri devam ettiğinde, olay bir süre önce yaşanmış olsa bile anksiyeteye neden olabilir.


Anksiyete en yaygın ruhsal bozukluktur.


Anksiyetenin şiddeti büyük ölçüde değişebilir. Bir yandan, kişinin hayatında nispeten az belirgin bozulma ile sık sık anksiyete duyguları olabilir. Öte yandan ise hastayı korkutan ve hareketsiz bırakan derin anksiyete nöbetleri meydana gelebilir.


Bu bozukluklar tedavi edilebilir. Anksiyete bozuklukları genellikle yıllarca teşhis ve tedavi edilmeksizin sürer. Bu trajiktir; çünkü reçeteli ilaç tedavileri ve ilaçsız stratejiler son derece başarılı olabilir.


Yaygın anksiyete bozukluğu olanların yaklaşık yarısında ya ikinci bir anksiyete bozukluğu ya da depresyon vardır.


Anksiyete bozukluklarının beş ana formu vardır ve ilki Yaygın Anksiyete Bozukluğudur (YAB): günlük olaylar ve kararlar üzerinde abartılı endişe ve gerginlik.


Etkilenen bireyler tipik olarak toplumda oldukça iyi işlev görürler. Bu durumla ilgili iyi haber şu ki çoğu insan bundan kurtulma eğilimindedir. Tipik olarak, semptomlar yaşla birlikte daha az şiddetli hale gelir. Bununla birlikte, zayıflatıcı YAB vakaları ortaya çıkabilir. Reçeteli bir ilaç biraz yardım sağlayabilir; ancak beş ilaç dışı tedavinin de etkili olduğu kanıtlanmıştır.


1. Bilişsel Davranışsal Terapi(BDT: hastanın hastalığını iyileştirmek için hangi eylemi veya davranışta değişiklik yapması gerektiğini belirlemesine yardımcı olma girişimleri)

2. Düzenli fiziksel egzersiz

3. Biyolojik geri bildirim

4. Gevşeme teknikleri

5. Ruhsal odaklanma terapi


Anksiyete yollarında rol oynayan kritik bir beyin kimyasalı serotonindir.

İşte serotonini artırmanın bazı doğal yolları; güneş ışığı (veya karanlık günlerde D vitamini) almak, duygusal dokunuş – bir insana veya hayvana sevgi göstermek veya karşı taraftan sevgi görmek, mutlu olduğunuz şeylerle ilgili günlük tutmak, yeterince uyumak, egzersiz yapmak, pozitif düşünme pratiği yapmak, ve meyve ve sebzelerden yeterince besin almak.


Serotonin üretmek için triptofan adı verilen bir amino aside ihtiyacınız vardır. Aşağıdaki besinlerde yüksek seviyelerde bulunur:


-Kuruyemiş (ceviz, badem, fıstık, kaju, fındık)

-Yağlı Tohumlar (keten tohumu, susam, çia, ay çekirdekleri, kabak çekirdekleri)

-Yulaf ve Karabuğday 

-Fasulyeler ve Mercimekler









Kaynak: https://www.nedleyhealth.com/post/a-quick-guide-for-what-you-need-to-know-about-anxiety

tarafından Bahar 08 Mar, 2022
Anksiyete yollarında rol oynayan kritik bir beyin kimyasalı serotonindir . Serotonin üretmek için triptofan adı verilen bir amino aside ihtiyacımız var ve bazı tohumlarda bulunur. Onlardan biri keten tohumudur. Bu tarifte yaklaşık %120yi gündelik miktarını alıyoruz! Sağlığımıza!
tarafından Bahar 04 Oca, 2022
Smoothie Nedir?
tarafından Bahar 04 Oca, 2022
Artrit Nedir?
tarafından Bahar 28 Ara, 2021
Bir önceki sayfada Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyadaki 1 numaralı ölüm sebebi olan kalp hastalığını öğrendik. Kalp hastalığının riskini azaltabilmek için diyetimizde lif miktarını artırmalıyız. Yulafta bol lif olduğu icin çok basit bir yulaf tarifi paylaşmak istedik. Sağlığımıza! Meyveli Yulaf Lapası
26 Ara, 2021
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre dünyadaki 1 numaralı ölüm sebebi: kalp hastalığı! Kalp hastalığı riskini azaltabilecek bir şey var mı??? Evet! LİF! Lif sadece kalp hastalığı riskini azaltmakla kalmaz; aynı zamanda Tip 2 diyabet, bazı kanserler, kilo alımı, obezite, divertikülit ve fonksiyonel kabızlık riskini de azaltır. Peki, yeterince yiyor muyuz? (1) Hayır! Tavsiye edilen günlük tüketim miktarının sadece ½'sini alıyoruz! (2) Örneğin yulafın pek çok sağlık işlevi vardır. Lif bakımından yüksek olmalarına rağmen, aynı zamanda anti-inflamatuar etkileri yüksektir, kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar, antioksidanlarla doludurlar ve iyi kan akışını teşvik ederler. Ancak bizim sadece life ihtiyacımız yok. Lifleri tam olarak almamız ve iltihaplanmaya neden olan gıdalardan (süt ürünleri ve et) uzak durmamız da gerekmektedir. Örneğin, beyaz pirinç ve beyaz ekmek yerine yulaf, esmer pirinç ve siyez gibi tam tahılları tercih etmemizde fayda var. (3) Bitki bazlı diyetleri tüketenlerde en yüksek lif alımı ve en düşük kolesterol seviyeleri bulunmuştur. (4) Testler, bitki bazlı bir diyetin arterleri yeniden açarak kalp hastalığını gerçekten tersine çevirebileceğini gösteriyor; bu nedenle kalp hastalığı olan birini tanıyorsanız veya genel olarak daha sağlıklı kalmak istiyorsanız, diyetinize daha fazla tam gıda eklemeye çalı ş ın!
tarafından Yusuf 21 Ara, 2021
3 Basit Kural
Daha Fazla Gönderi
Share by: